Rijeke su dragulji prirode

Bosna i Hercegovina spada u pet vodecih zemalja po pitanju biodiverziteta. Postoji 252 vrste ekosistema i jedinstvenih biotopa od važnosti sa evropske kao i globalne tačke gledišta. Rijeke i njihov biodiverzitet spadaju u prirodne dragulje Evrope.

3. 4. 2024

Od kraških formacija, romantičnih kanjona i vodopada preko račvanja i divljih rijeka koje tvore široka riječna korita pa do vijugavih nizinskih tokova sa okolnim močvarama i unutrašnjih delti, rijeke nam pokazuju za kakva čuda je sposobna nesputana priroda. Postoji određeni broj endemskih vrsta koje se mogu naci u bosanskim rijekama kao što je na primjer globalno ugrožena migratorna vrsta mladice. Predstavljamo vam četiri prekrasne rijeke koje zaslužuju teritorijalnu zakonsku zaštitu. Uprkos svog bogatog biodiverziteta Bosna i Hercegovina je zemlja sa najmanjim procentom zašticene prirode u Evropi. Zašticeno je samo oko tri procenta zemlje dok EU prosjek dostiže trideset procenata.

Izložba je dio projekta nazvanog „Dragulji prirode Bosne i Hercegovine“, koji zajednički vode češka nevladina organizacija Arnika te nevladine organizacije iz BiH: Centar za životnu sredinu,Centar Dr. Stjepan Bolkay, Aarhus centar Sarajevo i Eko Gotuša. Zajedno, nastojimo promovisati prekrasnu prirodu naše zemlje ipovecati broj zašticenih područja.

 

Izložba je priređena kao dio projekta „Dragulji prirode Bosne i Hercegovine“, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike u okviru Programa promocije tranzicije.