Foto galerija

Bosna i Hercegovina spada u pet vodecih zemalja po pitanju biodiverziteta. Postoji 252 vrste ekosistema i jedinstvenih biotopa od važnosti sa evropske kao i globalne tačke gledišta. Rijeke i njihov biodiverzitet spadaju u prirodne dragulje Evrope.

3. 4. 2024

Prije kraja ljeta, nekoliko aktivista iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz inostranstva, sastalo se u Livnu kako bi u ljetnoj školi "Oslobodite rijeke" podijelili iskustva o zaštiti rijeka, kampanjama i inicijativama civilnog društva. Dijeleći isti cilj - borbu za zaštitu ne samo bosanskohercegovačkih rijeka - organizatori su zajedno sa regionalnim i međunarodnim stručnjacima sa terena pripremili četverodnevni program prepun zanimljivih prezentacija, praktičnih vježbi i neformalnih aktivnosti i umrežavanja za entuzijastične čuvare rijeka.

Sve fotografije možete pronaći ovdje: https://www.zonerama.com/majdafoto/Album/7587153 

10. 9. 2021

Pravni i praktični alati za zaštitu rijeka Zapadnog Balkana i njihovih ljudi - konferencija koju u Sarajevu organizuju nevladine organizacije Arnika (Češka), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i WWF Adria, uz finansijsku podršku Evropske unije, Transition programa Češke Republike, Global Greengrants fonda i Heinrich Böll fondacije.

3. 12. 2019

Grupa aktivista iz Bosne i Hercegovine tokom ove sedmice boraviće u Češkoj gdje će se upoznati sa lokalnim aktivistima i slučajevima vezanim za zaštitu rijeka, sa ciljem podrške inicijativama zaštite životne sredine na Balkanu. Rijeke širom Južne Evrope ugrožene su rastućom ekspanzijom hidroelektrana te će petodnevna studijska posjeta uključiti obilazak i upoznavanje sa uspiješnim kampanjama poput onih koje su vođene za rijeke Oslava i Bečva, te kampanjama koje još traju, kao što je regulacija rijeke Elbe.

Fotografije: Šedivá fotografie/ Arnika

 

30. 11. 2018

Postoji izreka da "gdje nema vode, nema ni života ". Zato je tim Arnike otputovao u Bosnu i Hercegovinu kako bi zaštitio divlje rijeke Balkana. Zajedno s lokalnom nevladinom organizacijom Centar za životnu sredinu posjetili smo mnogo mjesta kako bismo zabilježili kakva je situacija. Balkanske rijeke su ugrožene izgradnjom na stotine hidroelektrana. Iako bi energija dobijena iz vode mogla biti ekološki prihvatljiva, ​​u Bosni i Hercegovini je suprotna situacija. I investitori i izvođači radova se često ne pridržavaju zakonske regulative, ne poštuju biološki minimum i ostavljaju mrtvu rijeku iza turbina.

Fotografije: Majda Slámová / Arnika 2017

 

22. 6. 2017

U novembru 2016. Arnika (Prag) je bila domaćin mladim pravnicima iz Centra za životnu sredinu (Banja Luka). Njihova posjeta je dio projekta Ekološka pravna klinika koja ima za cilj edukaciju mladih pravnika u oblasti Ekološkog prava i podršku njihovom učešću u lokalnim slučajevima. Tokom petodnevne obuke u Češkoj studenti su posjetili nekoliko institucija i upoznali se sa nekoliko lokalnih slučajeva.

Foto: Michaela Koschova i Majda Slámová / Arnika 2016

20. 11. 2016

U aprilu 2016. Arnika (Prag) i Centar za životnu sredinu (Banja Luka) počinju da prate aktuelne slučajeve u Republici Srpskoj/Bosni i Herzegovini – i pokušavaju podržati borbu lokalnih zajednica za bolju životnu sredinu. Dio cjelogodišnjeg projekta je edukacijski program za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i njihovo uključivanje u lokalne slučajeve.

Foto: Majda Slámová / Arnika 2016

25. 4. 2016

Ekološka pravna klinika je bio višednevni obrazovni seminar organizovan za starije studente prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, u proljeće 2016. Glavni cilj, koji su Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i češka Arnika- Centar za podršku građanima htjeli postići je bio da približe studentima prava rad organizacija na zaštiti životne sredine i ekološkom pravu. Najvažniji je bio praktični angažman u radu na lokalnim slučajevima na području Banjaluke pod nadzorom starijeg pravnika. Seminar je bio veoma uspješan, pohađalo ga je 43 studenta.  Dana 16. juna 2016. godine, dodjeljena su im uvjerenja kojim se potvrđuje da su pokazali izuzetno zalaganje u nastavnom programu. Pet najuspješnijih studenata sada će dobiti priliku da se uključe u Centar za životnu sredinu i nastave sa obukom radeći na slučajevima na dnevnoj bazi.

Foto: Centar za životnu sredinu 2016

16. 6. 2016

U maju i junu 2016. godine, Centar za životnu sredinu iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa češkom Arnikom - Centar za podršku građana NVO su proveli višemodularni edukativni kurs za studente prava zainteresovane za slučajeve zaštite životne sredine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. 43 studenta, koji su prošli Ekološku pravnu kliniku približili su se praksi u slučajevima zaštite životne sredine u nevladinim organizacijama i u mogućnosti su da iskoriste stručno znanje i vodstvo iskusnih pravnika i drugih stručnjaka iz nevladinog sektora. Pet najboljih i najviše motivisanih studenata su izabrani kao stažisti u Centru za životnu sredinu, te će imati priliku ući dublje u određenu tematiku prema njihovom izboru tokom ljetnog perioda.Ovo učenje kroz praksu će biti završeno studijskim putovanjem u Češku u novembru 2016. godine, ali će studenti nakon takve temeljne obuke imati priliku da se uključe u organizaciju ili i dalje ostanu aktivni u slučajevima zaštite životne sredine u budućnosti.

Foto: Centar za životnu sredinu 2016

26. 4. 2016

Young Czech photographer and graphic designer called "AdelinaGrafika" opened a new exhibition of more than 40 photographs from Zenica installed in double frames in the hall of the Aarhus Centre Zenica, for a limited time in November 2015.

"The scenes reflect the life of the people in this city, their strength and struggle as well as their temperament and joyful moments. I was impressed by stories of Zenica's people and strong moments I captured in the elementary school in the vicinity of the factory. In my work, I would like to show how the close connection of the people to the steelworks affects every moment of their life, and speaking poetically, how it influences literally every breath they take," explains the author.

Photo: AdelinaGrafika

15. 9. 2015