Postrojenje za recikliranje guma

Lukavac je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, usljed hemijske industrije. Na ulazu, posjetioci nailaze na fabriku koksa, u centru fabriku gaziranih pića i fabriku cementa; elektrana, dva rudnika i odlagalište industrijskog otpada okružuju grad. Koncentracija SO2 prelazi dozvoljene granice. To znači da, po zakonu, novi izvori zagađenja se ne smiju dozvoliti u ovoj oblasti. Građani su bili šokirani kada su saznali da neke firme planiraju dodati spalionicu iskorištenih guma na ovaj spisak. Što je još šokantnije - država je podržala ideju.

Foto: Emir Avdic Foto: Emir Avdic
Komplikovana inspekcija

Početkom 2014, ARTE reciklirajuća firma koja se nalazi u gradu, pokrenula je postrojenje za recikliranje iskorištenih guma. Navodno, austrijski i slovenački vlasnici nisu imali ništa protiv, ali je lokalno stanovništvo od početka osjećalo nepodnošljiv smrad spaljene gume.Kako Bosna ima najkomplikovaniju državnu strukturu u Evropi, ljude je zarobila birokratija. Građani su se obratili gradskoj inspekciji, ali su saznali da oni nemaju ovlaštenja nad industrijskim zagađenjem. Kantonalna inspekcija je obavijestila da nije odgovorna za velika postrojenja. Konačno, federalna ekološka inspekcija iz glavnog grada, Sarajeva, je objasnila da se lokalni inspektor nalazi u blizini Tuzle, ali da pisani zahtjev za inspekciju se mora podnijeti u sarajevsku centralu.
Ovakav sistem nije vrlo efikasan. Prije nego što žalba iz Lukavca dođe preko Sarajeva do Tuzle i inspekcija dođe na lice mjesta, zagađivač uvijek ima nekoliko dana da se pripremi. U maju 2015, federalna inspekcija je ipak otkrila nekoliko ozbiljnih kršenja zakona. Spalionica guma je radila bez ijedne obavezne dozvole. Mediji su otkrili skandal, građani su bili ogorčeni, inspekcija je odlučila da zatvori postrojenje. Tek nakon intervencije, ARTE je podnio zahtjev za ekološku dozvolu, ali je još uvijek nisu dobili i postrojenje je i dalje zatvoreno (mart 2016).

Posao sa gumama

Uskoro je postalo jasno da problemima nije kraj- vjerovatno “recikliranje” guma postaje dobar posao. U oktobru 2015, Energy Solution, druga kompanija iz Tuzle, podnijela je zahtjev za ekološku dozvolu za iste operacije koje je ARTE izvodio.
Federalno ministarstvo za okoliš, odgovorno za dozvole, najavilo je početak administrativne procedure na svojoj veb stranici. Spomenuto je da se javnost može upoznati sa dokumentacijom samo lično, u zgradi ministarstva u Sarajevu, te dostaviti komentare u roku od 15 dana. Štaviše, obavezni “netehnički sažetak” nije jasno opisao uticaje na životnu sredinu. Objavljeni detalji su dali sliku da se spoj kineske i ukrajinske pirolize treba graditi- ali ustvari, jedino naprednije spaljivanje je bilo poznato građanima.

Forum za zaštitu životne sredine Lukavac je zahtjevao produženje roka i dostavljanja mišljenja javnosti, ali zamjenik ministra je optužio nevladinu organizaciju za ometanje procedure donošenja odluka. Forum je obavijestio opštinu. Skupština opštine je održala vanredni sastanak i usvojila rezoluciju pozivajući ministarstvo da obustavi štetni projekat. Pozvala se na član 5 federalnog pravilnika za zaštitu zraka koji zabranjuje nove industrije u područjima sa zagađenjem zraka iznad granica.
Ministarstvo je, pod pritiskom javnosti i medija, organizovalo prezentaciju projekta 4. novembra. I javnost i opština su dobili poziv samo 18 sati prije sastanka. Uprkos tome, više od 50 ljudi je prisustvovalo. Kada su saznali da mninstarstvo želi proglasiti sastanak kao “javno saslušanje”, odlučili su ga bojkotovati i otići. Prema članu 62, Zakona o okolišu, javno saslušanje se mora najaviti 15 dana ranije. Sastanak u Lukavcu je organizovan 15 dana nakon roka za dostavljanje komentara o postrojenju pirolize.
Uprkos protestima javnosti, federalno ministarstvo je izdalo ekološku dozvolu za “postrojenje recikliranja guma” samo 7 dana nakon što su manipulisali prezentacijom u Lukavcu. Sastanak je prezentovan kao javno saslušanje prema zakonu. Jer je kršenje pravnih obaveza bilo očito, skupština opštine je zajedno sa građanskim inicijativama odlučila pokrenuti parnicu. Nadležne institucije za gradnju u Lukavcu su povukle izdavanje dozvole za zoniranje, koju je tražila kompanija Energy Solution- tako da gradnja postrojenja za pirolizu ne može zapčeti. Najvjerovatnije, ekološka dozvola će biti poništena i ukoliko se kvalitet zraka u Lukavcu drastično ne popravi, neće ni biti izdata.


paraDržavne institucije su bile beskompromisne u slučaju nelegalnog spaljivanja guma. Nasuprot tome, djelovali su u korist kompanije koja je tražila dozvolu za te aktivnosti. Federalno ministarstvo je prekršilo zakon dva puta: izdajući dozvolu za novo postrojenje u području gdje je zagađenje zraka prekoračilo granice, te proglašavajući neformalni sastanak održan u zadnji čas kao punopravno javno saslušanje. Sud treba da odluči koliko je ozbiljno ovakvo kršenje zakona.


 

Dodatne informacije

  • Latitude: 44.533114
  • Longitude: 18.535468
  • icon: šedivá
  • City: Lukavac
  • Year: 2014 - 2016