Ložionička ulica –odlagalište boksita koje nije bezbjedno

Dio zemljišta između više drugih industrijskih postrojenja i imovine koja je u vlasništvu željeznica vidljiv je i sa udaljenosti - zbog sjaja crvenkaste boje rude boksita koji se ovdje odlaže i tovari na vozove na daljnju preradu.

Sporna stvar oko ovog skladištenja rude jeste da je nejasno ko je vlasnik ove imovine i zbog toga ne postoji osoba odgovorna za cjelokupnu djelatnost. Područje nije osigurano od  disperzije vjetra ili vode zbog čega  se sitne čestice rude šire predaleko.

Tri ozlojeđene mještanke odlučile su da preduzmu mjere protiv ove djelatnosti u ovom obliku zahtjevajući premještanje te djelatnosti na  odgovarajući prostor. Već gotovo osam godina ove mještanke bore se protiv zagađivača u ovoj ulici i napokon početkom decembra 2016. godine, uz pomoć Arhus centra i Ekološke pravne klinike, one su i uspjele.

Stanovnici ove ulice preduzeli su veliki broj radnji, kao što je višestruko informisanje ekološkog inspektora o kršenju Zakona o zaštiti životne sredine a u junu 2015.godine , zajedno sa domaćom nevladinom organizacijom, Centrom za životnu sredinu, podnijeli su krivičnu prijavu protiv “Rudnici boksita doo Banja Luka” gdje su naveli “Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj” kao jednu od  strana  povezanih sa  potencijalno izvršenim krivičnim djelom.

Naposljetku, ekološki inspektor iz Gradske uprave u Banjaluci izdao je rješenje “Željeznicama Republike Srpske” a.d. Doboj kojim se zabranjuje skladištenje rude boksita u Ložioničkoj ulici. Ipak, u avgustu 2016. godine, izvršenje ovog rješenja odloženo je za 90 dana od strane bivšeg gradonačelnika Banjaluke, Slobodana Gavranovića, koji je objasnio da isto nije protiv javnog interesa. Ovom odlukom, Gavranović je prebacio “vruć krompir” u ruke novog gradonačelnika.

Nakon opštinskih izbora u septembru 2016. godine, nova Gradska uprava je napokon prekinula agoniju mještana izdavajući rješenje kojim se nalaže prekidanje ovog ilegalnog poslovanja bez važeće ekološke dozvole. Ova borba ipak neće biti završena dok se skladištenje rude boksita ne premjesti na adekvatno  mjesto i dok se to cijelo područje  ne obezbjedi.

Dodatne informacije

  • Latitude: 44.790253
  • Longitude: 17.214025
  • City: Banja Luka