Doljanka – još jedno prirodno bogatstvo u kandžama profita

Autor: Jelena Jevđenić

Izgradnja hidrocentrala na rijekama Bosne i Hercegovine odavno već nije novost. Brojke planiranih HE i mHE ukazuju na mogući ekocid Bosne i Hercegovine, jer je na 244 rijeke u Bosni i Hercegovini planirana gradnja 300 novih centrala. Rijeku Doljanku u Jablanici čeka ista ona sudbina koja je zadesila rijeke na kojima su izgrađene hidroelektrane, uništenje. Gradnjom hidroelektrana eksploatiše se prirodno i zajedničko dobro te se uništava biljni i životinjski svijet.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije 2014. godine donijela je odluku o davanju koncesija za korišćenje voda rijeke Doljanke i javnog vodenog dobra sa svrhom proizvodnje električne energije, izgradnjom male HE "Zlate" instalirane snage 3,2 MW i male HE "Pačići" instalirane snage 1,3 MW u opštini Jablanica. Naredne godine Mirza Teletović, poznati BH košarkaš i igrač NBA lige, preko svoje firme Eko-Vat dobija koncesiju za izgradnju dvije male hidroelektrane. Prvo je potpisan ugovor o koncesiji, nakon čega je uslijedilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Zanimljivo je da se na web stranici firme Eko-Vat nalaze samo dva projekta, oba u fazi priprema za izgradnju, MHE Zlate i MHE Pačići – koncesija na rijeci Doljanki.

(http://www.ekovat.ba/projekti/)

Krajem prošle godine mještani naselja Jelačić i Zlata održali su proteste protiv gradnje mHE, pokrenuli su i peticiju koju je potpisalo 95 posto stanovnika ovog područja.

Razlozi zbog kojih se mještani protive gradnji mHE na rijeci Doljanki su uništavanje jedine preostale tekuće rijeke kroz opštinu Jablanica, uništavanje jedinstvenog eko-sistema, predviđenog zaštićenog područja Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran, te uništavanje rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice. Kako mještani tvrde, i u ovom slučaju privatni interes je stavljen ispred javnog interesa.

Uprkos protivljenju mještana, u oktobru 2018. godine radovi su počeli, a mještani su pokrenuli proces tužbe radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ali i proces prijave nezakonitih radnji na izgradnji mHE prema opštini Jablanica.

Tim povodom iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH su uputili saopštenje u kojem se navodi da je privatni investitor, Eko-Vat, čije projekte javno promovira naš poznati košarkaš Mirza Teletović pribavio dozvole za gradnju MHE Pačići i MHE Zlate na način koji nije podrazumijevao aktivno informisanje i uključivanje javnosti, a posebno lokalnog stanovništva. Podsjećamo da od malih hidroelektrana korist ima samo investitor, jer na osnovu proizvodnje energije iz „obnovljivog“ izvora dobija subvencije koje idu iz džepa građana BiH. Lokalna zajednica nema koristi, a niti stanovništvo, jer je za održavanje čak tri mHE dovoljan samo jedan čovjek. Obavještavamo vas da su mašine za gradnju mini hidroelektrane Zlate počele sa radovima na rijeci Doljanki uprkos protivljenju mještana. Gradnjom hidroelektrana eksploatiše se prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet za profit pojedinca.

Dio kanjona rijeke Doljanke je pod zaštitom države, u statusu spomenika prirode, međutim, zahvaljujući zakonskim rupama i nejasanom i nepotpunom Pravilniku o ekološki prihvatljivom protoku, investitori rade šta hoće.

Potaknuti navedenim događajima, upućeno je otvoreno pismo javnosti, kojeg su potpisala 22 ekološka udruženja i inicijative.

U pismu se, između ostalog, navodi da će bez te rijeke ostati ljudi iz jablaničkog kraja – kraja u kojem, kao i mnogim drugim širom BiH, ima sve manje razloga za radost. Nema posla, nema nade, ima samo te prirode koja još jedina nije počela da štedi na njima i da im uskraćuje svoju ljepotu. Za ubistvo rijeke ljudima je obećana naknada, prvenstveno prijeko potrebna radna mjesta. Namjerno se, međutim, ne govori da takvim hidrocentralama za svakodnevno funkcionisanje trebaju dva-tri radna mjesta, ako i toliko, jer je sve automatizovano. Za ubistvo rijeke, kažu, biće i zarade za opštinu: Mirza, sad u ulozi poslovnog čovjeka, prognozira 50 hiljada KM godišnje. Dakle, rijeka s hiljadugodišnjim kanjonom i bistrom vodom iz srca planina košta koliko godišnji najam osrednjeg poslovnog prostora u Sarajevu. A opštini će donijeti taman toliko para da načelnik „udupla“ troškove reprezentacije. Pod uslovom, naravno, da hidrocentrale ostvare prognozirani profit za vlasnika i da ne bude friziranja cifara, stimulativnih olakšica i sl.

Otvoreno pismo možete pročitati na ovom linku (http://impulsportal.net/index.php/zivotna-sredina/16157-otvoreno-pismo)

Rijeka Doljanka je desna pritoka Neretve, duga 18 kilometara, a u Neretvu se ulijeva kod Jablanice i to je ujedno i veza preko koje pastrmke iz Neretve prelaze u Doljanku za vrijeme mriješćenja. Zahvaljujući svojoj čistoći ova rijeka omogućava razvoj i opstanak raznih vrsta riba, svojim tokom Doljanka protiče kroz krečnjački kanjon koji je stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke „glavatice“ i stanište mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Prima mali broj pritoka (Bijeli potok, Trn, Loznik i Cvitan), tako da vodu uglavnom dobija od podzemnih kraških voda, a razlika vodostaja ljeti u odnosu na zimu dosta je velika.

Male hidroelektrane nisu društveno, ekološki, ali ni ekonomski opravdane i prave mnogo više štete nego koristi svima, osim pojedincima koji profitiraju od izgradnje i rada mHE. Gradnjom hidroelektrana eksploatiše se prirodno i zajedničko dobro, uništava se biljni i životinjski svijet, presušuju riječna korita i nepovratno se mijenja izgled okoliša. Kao i mnoga druga uništena prirodna bogatstva i rijeka Doljanka je žrtva nebrige vlasti, korupcije i nerazvijene svijesti za brigu o životnoj sredini, odnosno budućnosti građana Bosne i Hercegovine.

Dodatne informacije

  • Latitude: 43.659299
  • Longitude: 17.746709
  • icon: fialová
  • City: Doljanka