Gradonačelnik pogodovao Željeznicama i produžio agoniju građana u Ložioničkoj ulici

BANJA LUKA/PRAG/Dana 10.8.2016. godine Gradonačelnik grada Banja Luka Slobodan Gavranović donio je Zaključak kojim se na 90 dana odlaže izvršenje Rješenja kojim je zabranjeno skladištenje rude boksita na zemljištu dvadesetog kolosijeka željezničke stanice u Ložioničkoj ulici.

29. 10. 2016

Naime, ekološki inspektor grada Banja Luka je donio Rješenje kojim se privrednom društvu “Željeznice Republike Srpske„ a.d. Doboj (ŽRS) zabranjuje skladištenje rude boksita u Ložioničkoj ulici, čemu je prethodio niz radnji koje su građani ove ulice pokrenuli obavještavajući ekološkog inspektora o kršenju Zakona o zaštiti životne sredine.

 

Na Rješenje inspektora, ŽRS su uložile žalbu drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju Republike Srpske koje je 5.7.2016. godine odbilo žalbu kao neosnovanu i tako potvrdilo Rješenje ekološkog inspektora. Nakon toga izvršen je inspekcijski nadzor u svrhu kontrole izvršenja Rješenja, 26.7.2016. godine, te je ponovnim obavještenjem privredno društvo ŽRS obavješteno da će se Rješenje izvršiti prinudnim putem dana 16.8.2016. godine sa početkom u 10 časova. ŽRS su 5.8.2016. godine uputili Prijedlog odlaganja izvršenja rješenja za 90 dana, što je Gradonačelnik grada Banja Luka prihvatio, obrazlažući da se odlaganje ne protivi javnom interesu. Iako za odlaganje ovog Rješenja postoji zakonski osnov, smatramo da je krajnje nekorektno odlagati izvršenje Rješenja koje je dobilo potvrdu i od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te na taj način ostavljati ekološki problem ove ulice dolazećem Gradonačelniku.

 

Građani Ložioničke i okolnih ulica su pokrenuli ovaj slučaj upravo zbog narušavanja njihovih osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na zdravu životnu sredinu, te je krajnje licemjerno tvrditi da se odlaganje izvršenja Rješenja o zabrani skladištenja rude boksit ne protivi javnom interesu. Niti jedna jedina dozvola za ovu djelatnost ne postoji niti u ŽRS niti u “Rudnicima boksita“ d.o.o., a i dalje se isto dešava – rekao je Viktor Bjelić iz Arhus centra Banja Luka.

 

Ispred Centra za životnu sredinu podnesena je krivična prijava protiv „Rudnika Boksita“ d.o.o. Banja Luka još u junu 2015. godine gdje smo naveli ŽRS kao jednog od povezanih subjekata u potencijalnom krivičnom djelu a po osnovu koje je, koliko je nama poznato, od strane inspektora saslušan samo predstavnik Centra koji je pdnio ovu prijavu. Pozivamo Okružno tužilaštvo Banja Luka da konačno preispita navode iz krivične prijave, pozove svjedoke na saslušanje, kao i da preispita ulogu ŽRS u izvršenju krivičnog djela posebnu u dijelu koji se odnosi na zemljišne parcele i lokacijske uslove gdje se ove djelatnosti obavljaju . Kako je navedeno i u krivičnoj prijavi postoji očigledna povezanost između „Rudnika Boksita“ d.o.o. i ŽRS na štetu građana i životne sredine, te zbog toga tvrdimo da je u ovom slučaju zanemaren javni interes.

 

Iako su čitavu priču mještani pokrenuli zbog buke i prašine, u proteklim godinama su došli do raznih informacija koje navode na krivične i kriminalne radnje učesnika u poslu sa boksitom.

Gradonačelnik nas je primio u svoj kabinet na sastanak dana 27.4.2016. godine i ponudio svoju podršku u rješavanju ovog problema, tvrdeći da se ovakva djelatnost ne smije odvijati unutar grada, te dao prijedlog da se djelatnost izmjesti sa ove lokacije. Sramno je da nakon donošenja Rješenja o zabrani skladištenja rude boksit ekološkog inspektora Gradske uprave Banja Luka, Gradonačelnik donese ovakav zaključak kojim agoniju nas mještana produžava za još tri mjeseca i prebacuje "vruć krompir" novom gradonačelniku. Nadali smo se da je ovo kraj problema zagađenja životne sredine grada Banja Luka na primjeru Ložioničke ulice, vjerujući u institucije gradskih i republičkih vlasti, ali smo duboko razočarani i gnjevni na poslednji potez prvog čovjeka Grada - izjavili su mještani Ložioničke i okolnih ulica sa nadom da će novi Gradonačelnik imati više sluha za njihova prava i podržati rad inspektora čije Rješenje stupa na snagu 10.11.2016. godine.

Kontakt osoba: Viktor Bjelić, 051/433-141, 065/444-454

Predstavnica Ložioničke ulice: Kornela Vuković, 066/686-830