Inicijativa za uređenje javne površine Građevina

Udruženja Centar za životnu sredinu, Helsinški parlament građana, Zdravo da ste i Nevid teatar su pokrenula inicijativu za uređenje javne površine u ulici Sime Šolaje, koja je poznatija pod nazivima Građevina, Građiš ili Građa.

 

8. 10. 2016

Vjerujemo da je većina građana koja stanuje u blizini ove javne površine upoznata sa činjenicom da su 2011. godine gradske vlasti imale namjeru da od te površine naprave parkiralište sa 74 mjesta za parkiranje. Tada su se takvoj odluci prvo usprotivila djeca koja tu površinu koriste za igru, a onda su i odrasli podržali djecu, pa su gradske vlasti  odustale od namjere da tu naprave parking. Tada je zamjenica gradonačelnika Jasna Brkić izjavila da na toj površini gradska administracija neće učiniti ništa što ne žele građani, pogotovo oni najmlađi. Od tada je prošlo skoro pet godina, a gradske vlasti nisu ispunile obećanje i uredili ovu javnu površinu.

Očito je da gradske vlasti nemaju namjeru pokrenuti aktivnosti na uređenju, pa je grupa udruženja odlučila da pokrene ovu temu sa mrtve tačke. Konačni cilj koji želimo postići je da se ovaj prostor uredi u skladu sa potrebama svih zainteresovanih stanovnika naselja. U toku ove godine imamo namjeru utvrditi šta su potrebe građana i izraditi plan uređenja Građevine i drugih potrebnih izmjena važećeg regulacionog plana za ovo naselje. Trenutno važeći regulacioni plan za ovo područje možete pogledati ovdje.

Da bismo mogli doći do površine uređene u skladu sa potrebama stanovnika naselja, ključni faktor je učešće stanovnika u aktivnostima koje smo planirali. Za naredni period smo planirali nekoliko aktivnosti:

  • anketa o potrebama stanovnika naselja
  • javna prezentacija prijedloga plana uređenja sa diskusijom
  • period za dostavljanje primjedbi i sugestija na prijedlog plana uređenja
  • prezentacija konačnog plana uređenja
  • inicijativa za izmjenu postojećeg regulacionog plana

Prva aktivnost u nizu je provođenje ankete o potrebama stanovnika naselja, a cilj nam je da anketiramo što veći broj građana koji žive u obuhvatu ulica Vase Pelagića, Aleja Svetog Save, Bana Milosavljevića i Bana dr Tise Lazarevića. Informacije koje dobijemo u anketi će biti korištene za izradu plana sadržaja na Građevini i prijedloga za izmjenu važećeg regulacionog plana.

Takođe, iz naših dosadašnjih razgovora sa stanovnicima naselja, zaključili smo da određeni broj građana nezadovoljan planom da se Ulica Sime Šolaje proširi na dvije kolovozne trake i da se otvori saobraćaj prema Ulici Vase Pelagića. Anketom ćemo ispitati da li stanovici naselja podržavaju ovaj plan, koji bi vodio daljnjem uništavanju zelenih površina, drveća i smanjivanju otvorenih i javnih površina u naselju.

Pozivamo sve građane Banjaluke da do 24. novembra učestvuju u online anketi na linku. Ovom online anketom želimo da omogućimo i ostalim stanovnicima Banjaluke da iznesu svoje stavove i daju prijedloge o uređenju ovog prostora. Svi odgovori će biti uzeti u obzir, ali će prioritet imati stanovnici naselja, a posebno stanari čiji stanovi imaju prozore i balkone prema Građevini. Ovakva pozitivna diskriminacija je iz razloga što ti stanari imaju najveće probleme sa trenutnim korištenjem Građevine, posebno u noćnim satima.

Ovo je rijetka prilika da date svoj doprinos u stvaranju kvalitetnijeg životnog prostora u vašem naselju, pa je veoma važno da na pitanja odgovorite što iskrenije. Rezultati ankete će biti dostupni zainteresovanim građanima, a uvid u analizu ankete će se moći izvršiti u prostorijama Mjesne zajednice Centar I (prostor bivšeg restorana Master).

Ukoliko građani nisu zainteresovani za svoje okruženje, onda će o tom okruženju odlučivati drugi, kojima interes i potrebe građana najčešće nisu na prvom mjestu.

Za više informacija nas možete kontaktirati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i 433 142 (kontakt osoba Jelena Brkić).