Javna tribina – Građani grade Građevinu

Centar za životnu sredinu je organizovao javnu tribinu „Građani grade Građevinu“ u prostorijama Mjesne zajednice Centar 1 s ciljem da se predstave rezultati ankete o  uređenju Građevine i prijedlozi uređenja ovog javnog prostora. Takođe, obzirom da su mnogi stanovnici naselja imali primjedbe na plan proširenja ulice Sime Šolaje, predstavili smo i prijedlog izgradnje ulice bez uklanjanja stabala.

16. 12. 2016

„Zadovoljni smo odzivom građana, tribini je prisustvovalo blizu 50 građana i građanki. Veoma je značajno da su građani i građanke postali svjesni prostora koji ih okružuje, a posebno je značajno to što žele da budu dio promjene i da daju svoje prijedloge za uređenje ove površine i rješenje problema koji bi se pojavio eventualnim otvaranjem dvosmjenog saobraćaja u Ulici Sime Šolaje. Ovo je rijetka prilika gdje građani i građanke mogu dati svoj doprinos u stvaranju kvalitetnijeg životnog prostora u svom naselju. Ukoliko građani i građanke nisu zainteresovani/e za svoje okruženje, onda će o tom okruženju odlučivati drugi, kojima interes i potrebe građana i građanki najčešće nisu na prvom mjestu“, izjavila je Jelena Brkić, koordinatorica Inicijative Naš prostor u Centru za životnu sredinu.

Pitanje Građevine je pokrenuto još 2011. godine kada su djeca zajedno sa roditeljima iz naselja zaustavili izgradnju parking prostora na ovoj javnoj površini. Tada su gradske vlasti obećale da će prostor urediti u skladu sa potrebama građana i građanki, te da će pokrenuti izmjenu Regulacionog plana centralnog područja Banjaluke.

„Gradska uprava Grada Banjaluka je usvojila Akcioni plan za djecu koji, između ostalog, promoviše učešće djece u procesima donošenja odluka koje se direktno tiču djece, kako i pravo djece na zdravu okolinu u smislu zelenila i sigurnog  prostora za igru. Pozdravljamo prisustvo predstavnika Gradske uprave koji su došli da čuju potrebe i probleme građana ovog naselja, te smatramo da bi ovakvi događaji trebali postati praksa udruženjima građana, građanima i građankama, a posebno predstavnicima Gradske uprave kojima je posao da brinu o potrebama svojih građana“, izjavila je Tanja Boromisa, projekt menadžer u Udruženju građana Zdravo da ste.

U toku sedmodnevnog anketiranja je ispitano 165 građana i građanki, te rezultati pokazuju da je svega 6,1% građana i građanki za izgradnju parkinga na ovoj loakciji, preko 77,6% ih je za dječije igralište, a veliki broj je predložio i sadržaje za odmor. Veliki broj građana i građanki je predložio aktivnosti povremenog karaktera koje bi se mogle održavati na Građevini kao što su kreativne radionice, buvljak, razmjena odjeće, humanitarne akcije i market za organsku hranu.

Javna tribina je organizovana u saradnji sa udruženjima Zdravo da ste, Helsinški parlament građana Banjaluka i Nevid teatar, te uz podršku Heinrich Böll fondacije i Mjesne zajednice Centar 1.