Vlade pozivaju na snažiju zaštitu ekoloških aktivista i kritikuju Bjelorusiju zbog progona

BUDVA – Vlade 46 zemalja su zabrinute zbog sve češćeg uznemiravanja ekoloških aktivista na globalnom nivou. Tokom sastanka strаnaka UNECEove Arhuske konvencije (2), a prema Budvanskoj deklaraciji (1) sa sastanka stranaka  zahtjevalo se od političara da osiguraju zaštitu aktivista, zviždača i nevladinih organizacija. Članovi su takođe osudili Vladu Bjelorusije zbog nedavnog maltretiranja aktivista koji se bore protiv izgradnje nuklearnih elektrana. Radi omogućavanja što veće transparentnosti nedavno je pokrenuta internet stranica www.stop-persecution.org koja prikuplja dokaze o zlostavljaljuu aktivista u zemaljama Evrope i bivšeg Sovjetskog saveza (3).

15. 9. 2017

Prema Deklaraciji koja je u četvrtak podržana od strane nevladinih organizacija, ministri i šefovi delegacija čije su zemlje potpisinice Konvencije su „posebno uznemireni“ zbog sve većeg porasta uznemiravanja, ušutkivanja i čak ubistava ekoloških aktivista širom svijeta.

„Postizanje ciljeva održivog razvoja prema Ujedinjenim nacijma nije moguće ostvariti bez učešća javnosti. Sve češće maltretiranje ekoloških aktivista predstavlja ozbiljne prepreke u rješavanju ekoloških problema u mnogim državama“, objašnjava Martin Skalsky iz Češke nevladine organizacije Arnika. On takođe dodaje: „Pozdravljamo spoznaju ovog problema od strane potpisnica Arhuske konvencije i njihovu želju za zaustavljanjem progona.“

U posljednih nekoliko dana prikazana su nova svjedočenja o maltretiranju ekoloških aktivista na internet stranici www.stop-persecution.org koju je nedavno pokrenula Arnika zajedno sa partnerskom bjeloruskom organizacijom Ecohome. Premlaćivanje u Ukrajini, policijsko nasilje i lažno optuživanje u Bosni i Hercegovini ili zastrašivanje od strane državnih organa u Češkoj, Makedoniji i Kazahstanu samo su neke od informacija koje se mogu pronaći na navedenoj internet stranici.

Bjelorusija je kriva za progon, tvrde sa konferencije

Vlada je takođe donijela odluku o prvom slučaju o uznemiravanjima ekoloških aktivista koji je predstavljen Odboru za usklađenost Arhuske konvencije. Oni su potvrdili da su bjeloruski državni organi vršili progon aktivista koji su se 2012. godine protivili izgradnji Ostrovets nuklearne elektrane.

„Iako se kontroverzna izgradnja nastavlja ova odluka je krucijalna za budućnost. Međunarodna zajednica navodi da vlade ne bi trebale uskratiti ljudima pristup informacijama i učešće u procesima donošenja odluka“, izjavljuje Maрina Dubina iz Ecohoma. Dodaje: „Iznenađeni smo sve većim brojem prijavljenih slučajeva iz različitih zemalja koji potvrđuju važnost ovog problema.“

Još jedan slučaj o kojem se raspravljalo jeste nedavno policijsko nasilje nad stanovnicima sela Kruščica u Bosni i Hercegovini. Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu je informisao delegate:“U utorak su specijalne jedinice policije rastjerale stanovnike koji su mirnim okupljanjem blokirali most protestujući protiv izgradnje hidroelektrane. Proces pribavljanja dozvola je imao mnogo neregularnosti, što je za posljedicu imalo nedovoljno učešće javnosti te je prekršena Arhuska konvencija“, naglasio je Bjelić.

Nevladine organizacije su pitanje brze reakcije na uznemiravanja građana podigle na međunarodni nivo. „S obzirom na to da bi proces istrage pred Odborom za usklađivanje Arhuske konvencije mogao da traje i do nekoliko godina, zatvoreni, ugroženi ili nasilno napadnuti građani trebaju hitno pomoć. Uspostavljanje takvog mehanizma je izazov za Arhusku konvenciju u budućnosti“, zaključuje Skalsky.


Napomene za urednike:

1/ Budvanska deklaracija, usvojena od strane vlada 14. septembra 2017. godine, odlomak:

„Posebno smo zabrinuti zbog sve učestalijeg uznemiravanja, ušutkivanja pa čak i ubistava ekoloških aktivista širom svijeta. S tim ciljem, podsjećamo da nas Deklaracija iz Mastrihta obavezuje na transparentnost kao pokretačku snagu za zaštitu životne sredine kako bismo zaštitili prava ekoloških aktivista i zviždača. Takođe podsjećamo na rezoluciju Vijeća za zaštitu ljudskih prava o zaštiti branioca ljudskih prava, uključujući onih koji se bave problemima životne sredine.

Pozivamo stranke da obezbijede odgovarajuću zaštitu ekoloških aktivista, zviždača i nevladinih organizacija kako bi pomenuti mogli ostvariti svoja prava bez ikakvog ugrožavanja u skladu sa Arhuskom konvencijom i Protokolom o registru ispuštanja i prenosa zagađujućih materija."

Tekst deklaracije u cjelosti možete pronaći na UNECE-ovoj internet stranici (www.unece.org).

2/ Arhuska konvencija je UNECE dokument o zaštiti životne sredine koju je potpisalo 46 država i EU. Ove sedmice se sastanak stranaka ovog međunarodnog sporazuma održao u Budvi u Crnoj Gori. Na konferenciji se raspravljalo o pristupu informacijama, učešću javnosti u procesima donošenja odluka kao i pristupu pravosuđu.

3/ Saopštenje za javnost o pokretanju internet stranice za izvještavanje: "“Stop the persecution of environmental activists!” a new website for whistle-blowers appeals (6. septembar 2017. godine).

4/ Odluka stranaka Arhuske konvencije o uznemiravanju ekoloških aktivista u Belorusiji. Puni tekst:

Bjeloruska novinarka, Tatyana Novikova, i ruski naučnik iz oblasti nuklearne energije, Andrey Ozharovskiy, su pravno progonjeni od strane državnih organa zbog organizovanja protesta usmjerenih protiv nuklearne elektrane koja se nalazi u blizini granice Bjelorusije sa Litvanijom. Ozharovskiy je protjeran iz države na period od 10 godina, a Novikova je zadržana i smještena u zatvor. Slučaj je detaljno opisan na sajtu zviždača: Government against antinuclear activists in Belarus.