Građani traže raskidanje ugovora o koncesiji za hidroelektrane na rijeci Kruščici

U današnjem izdanju Dnevnog Avaza nalaze se razglednice koje sadrže QR kod putem kojeg građani Srednjobosanskog kantona mogu poslati otvoreno pismo Salkanu Merdžaniću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstvasa zahtjevom da raskine ugovore o koncesiji za male hidroelektrane Kruščica 1 i Kruščica 2 na rijeci Kruščici.

6. 9. 2018
Građani traže raskidanje ugovora o koncesiji za hidroelektrane na rijeci Kruščici Foto: Centar za životnu sredinu

Svako ko na svom mobilnom telefonu ima aplikaciju za skeniranje ovog koda, može da ga otvori čime će mu se automatski otvoriti mail za slanje otvorenog pisma sa već pripremljenim tekstom za ministra. Slanjem pisma građani podržavaju borbu lokalnog stanovništva koje se već preko godinu dana svakodnevno bori protiv izgradnje ovih postrojenja. 

QR code razglednice

Tahira Tibold, predsjednica mjesne zajednice Kruščica ističe da interes lokalne zajednice mora da bude iznad privatnih interesa pojedinaca.

„Borimo se za vodu koja pripada svima nama. Izgradnjom ovih hidroelektrana kvalitet života oko 2000 mještana bio bi znatno smanjen, a pristup vodi ograničen“, pojasnila je Tahira Tibold.

Mještani Kruščice već više od godinu dana na „Mostu hrabrih žena“ sprječavaju prolazak mašina i izgradnju ovih hidroelektrana za koje, kako tvrde, nisu dali svoju saglasnost. Oni su jednoglasni u namjeri da zaustave ovaj proces i neće odustati do kraja. Iako je pokrenuto nekoliko sudskih sporova, investitor i dalje pokušava nastaviti gradnju, što prema riječima njihovog advokata, nije u skladu sa zakonom.

„Ovim putem se obraćamo ministru Merdžaniću, ali i premijeru Srednjobosanskog kantona Tahiru Lendi, kao i načelniku općine Vitez Tomislavu Bošnjak-Matić i drugim nadležnim sa zahtjevom da počnu da slušaju volju građana i da se uključe u rješavanje problema sa kojim se ovi mještani suočavaju“, apeluje Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu koji od početka podržava borbu mještana Kruščice.

Pozivamo sve građane da pošalju pismo i da daju svoj doprinos na ovaj i na druge načine i pomognu mještanima Kruščice da odbrane rijeku i vrate se svakodnevnom životu.

 Ova aktivnost je dio kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“.