Kajakaši protiv hidroelektrana na Vrbasu

U sklopu Balkan River Tour 3 kajakaši iz Balkan River Defence tima, na čelu sa Rok Rozmanom i kajakašima iz Banjaluke su prošli dionicu rijekom Vrbas od Bijelog Buka do „Vrbas kampa“ u Rekavicama gdje je održana i konferencija za medije.

8. 10. 2018
Kajakaši protiv hidroelektrana na Vrbasu Foto: Centar za životnu sredinu

Balkan River Tour je turneja kajakaša koji putuju i veslaju rijekama Balkana, protestvujući zbog uništavanja rijeka izgradnjom brana i hidroelektrana, otkrivajući pri tome zapanjujuće ljepote rijeka Albanije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Kajakašima iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade, Australije i Holandije pridružili su se i pružili podršku kajakaši iz Banjaluke.

„Svugdje je naša ideja ista, a to je da pomognemo lokalnom stanovništvu u borbi protiv brana, ne samo brana nego protiv sistema koji uništava sve što lokalno stanovništvo ima, kao što je i šansa za održivi turizam uz rijeke. Ove rijeke više vrijede bez brana jer od takvih projekata samo pojedinci imaju korist, dok lokalno stanovništvo ima samo štetu.“ – izjavio je Rok Rozman predstavnik Balkan River Tour-a.

Osim Rok Rozmana i predstavnika Balkan River Toura, na konferenciji se predstavila i Koalicija za Vrbas koja je iznijela svoj stav o planiranim hidroelektranama Krupa i Grbići na rijeci Vrbas.

„Koalicija za Vrbas koju sačinjava preko 30 organizacija se ponovo okupila s ciljem da zaustavi izgradnju hidroelektrana na Vrbasu. Koalicija će u narednih nekoliko dana poslati svim nadležnim institucijama pismo sa 20 argumenata protiv izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Očekujemo da građani podrže naše stavove kao i da će institucije uvažiti naše argumente i donijeti časnu odluku u interesu građana ali i budućih generacija.“ – izajvio je Viktor Bjelić ispred Koalicije za Vrbas.

U Muzičkom paviljonu „Staklenac“ sa početkom u 20.00 časova će se prikazati dokumentarni film „The Undameged“ koji govori o rijekama Balkana i šalje poruku da se one trebaju sačuvati onakve kakve jesu: žive, divlje, čiste i netaknute.

Balkan River Tour 3 nastavlja svoju turneju kajacima iz Rekavica do tvrđave Kastel te šetnjom kroz centar grada čime žele da skrenu pažnju građana na vrijednost živog Vrbasa. Ovogodišnja turneja se završava protestom u Ljubljani koji će se održati 8.10.2018. godine.

Balkan River Tour 3 informacije možete naći na ovom linku.