Grad Ljubuški potpisao Deklaraciju Opštine bez brana

Deklaraciju «Opštine bez brana» danas je potpisao i Vedran Markotić, vršilac dužnosti gradonačelnika Ljubuškog, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na teritoriji ove opštine bez konsultacija sa građanima. Grad Ljubuški prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije „Opštine bez brana“ i treća u BiH.

24. 9. 2020

“Potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju” izjavio Markotić.

Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti.

“Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat”, poručio je Markotić dodavši kako su potpisom ove Deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.

Potpisivanju Deklaracije ”Opštine bez brana” prisustvovali su Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, Tihomir Kvesić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuškog, Krešo Paradžik, predsjednik Udruge športskih ribolovaca Kravica Ljubuški, Tomislav Miličević, član športsko roniteljskog ekološkog kluba Vidra Ljubuški te Stanko Zlopaša i Stanislava Borovac iz udruge Tajna prirode iz Čapljine.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH pozdravila je pridruživanje ovog grada Deklaraciji i istakla da je podrška nadležnih ključna u borbi za očuvanje rijeka BiH.

“Za sve čuvare rijeka i mještane lokalnih zajednica koji ustaju protiv štetnih projekata malih hidroelektrana je ohrabrujuće kada dobiju podršku od strane nadležnih u svojim opštinama. Grad Ljubuški dao je svoj glas za očuvanje vrijednih riječnih resursa na ovom području.  Mi pozdravljamo ovu odluku i nadamo se da će Deklaraciju potpisati  i druge opštine u BiH”.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, organizacije koja je jedan od osnivača Koalicije za zaštitu rijeka BiH, podsjetio je da je u BiH  trenutno planirano preko 440 malih hidroelktrana.

“Time bi svi vodotoci bili narušeni, a ukupna proizvodnja električne energije iz svih tih objekata zajedno bi bila minorna, odnosno manja od 3% od ukupne proizvodnje električne energije koju danas BiH ostvaruje”.

Deklaracija «Opštine bez brana» dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na „Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana“ koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu uz finasiranje Evropske unije. Deklaraciju su do sada potpisale opštine Sokolac i Istočno Novo Sarajevo, a i sve ostale opštine u BiH imaju mogućnost da se pridruže ovoj inicijativi. Dodatne informacije dostupne su putem maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..