Gradovi Bihać i Istočno Sarajevo potpisali Deklaraciju o zabrani izgradnje hidroelektrana

Deklaraciju «Opštine bez brana» danas je, nakon sastanka sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka BiH, potpisao i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji ove opštine bez konsultacija sa građanima.

22. 10. 2020
Deklaracija «Opštine bez brana» Deklaracija «Opštine bez brana» © Jakub Hrab/ Arnika

Vijećnici Bihaća su već usvojili Deklaraciju o zaštiti rijeke Une, a ovom Deklaracijom stavljaju pod zaštitu i ostale rijeke ove opštine.

“Ja sam danas u ime svih građanki i građana grada Bihaća potpisao Deklaraciju o opštini, odnosnu gradu bez brana. Deklaraciju sam potpisao u suradnji sa Koalicijom za zaštitu rijeka i zahvaljujem se ljudima koji tako zdušno i odlučno brane rijeke Bosne i Hercegovine. Ako igdje postoji grad i građani toga grada koji žive sa svojom rijekom, koji se rađaju sa svojom rijekom, koji je štite i čuvaju, onda smo to mi Bišćani i mislim da onaj slogan “Grad zaljubljen u svoju rijeku” najbolje govori o tome svemu. Bez obzira ko u budućnosti bio u vlasti, koja politička partija i ko gradonačelnik, ja sam siguran da nikad u Bihaću neće biti dozvoljena izgradnja bilo kakvih zahvata na rijeci Uni. Za nas je Una ovdje zaista životno važna, mi se ponosimo s njom,  to je dio života Bišćana i oko toga neće biti kompromisa. Želim takođe da naglasim da se iza te velike priče oko malih hidrocentrala najčešće kriju interesi investitora, korupcija i kupovanje podrške političara i mi na takve igre nikada nećemo pristati ”, kazao je Fazlić.

Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu i predstavnik Koalicije za zaštitu rjeka BiH je naglasio da su svaki potok i svaka rijeka važni za život flore, faune i ljudi.

“Bišćani su uvijek bili posvećeni svojoj jedinoj smaragdnoj ljepotici, a njene pritoke su jednako važne. Ovakvo opredjeljenje grada Bihać daje novu energiju jer podrška raste, što nas uvjerava da smo na dobrom putu”

Prošle sedmice je, na prijedlog predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslava Lučića, deklaraciju «Opštine bez brana» usvojila i Skupština grada Istočno Sarajevo u čijem sastavu su opštine Istočna Ilidža, Pale, Istočni Stari Grad i Trnovo, kao i opštine Sokolac i Istočno Novo Sarajevo, koje su već potpisale Deklaraciju.

Lučić je istakao da je Skupština grada jednoglasno usvojila Deklaraciju, čime su jasno izrazili svoj stav da ne žele izgradnju MHE na prostoru Istočnog Sarajeva. Oni poručuju svima koji planiraju praviti MHE na rijekama na teritoriji njihovog grada neće imati podršku lokalne samouprave.

“Štaviše, spremni smo da se zajedno sa stanovnicima Istočnog Sarajeva i predstavnicima udruženja za očuvanje životne sredine, suprotstavimo pokušajima izgradnje MHE”.

Iz Udruženja Aarhus centar u Sarajevu ističu da su nakon obilaska terena i lokaliteta gdje je izgrađena MHE “Podivič” shvatili da se mora hitno djelovati kako bi se spriječila dalja degradacija Kasindolske rijeke izgradnjom MHE “Samar” i MHE “Slapi”.

“U suradnji sa predstavnicima neformalne grupe građana “Stop MHE na Kasindolskoj rijeci” početkom mjeseca septembra obratili smo se i predsjedniku Skupštine Grada Istočno Sarajevo, Miroslavu Lučiću,  a koji je podržao našu inicijativu i predložio da se Deklaracija "Opštine bez brana" stavi na dnevni red Skupštine grada. Predsjednik Skupštine je ispunio svoje obećanje i vratio nadu lokalnom stanovništvu koje se bori da zaštiti prirodna bogatstava”, kazala je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u Sarajevu.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu Rijeka BiH ističe da je potpisivanju Deklaracije prethodila dobra komunikacija sa predstavnicima gradova Bihać i Istočno Sarajevo.

“Drago nam je da su nadležni u Bihaću i Istočnom Sarajevu prepoznali važnost ove Deklaracije i da su svojim potpisom podržali inicijativu koja je od ogromnog značaja za očuvanje prirodnog bogatstva cijele Bosne i Hercegovine. Ovim putem pozivam ostale opštine i gradove da se pridruže inicijativi “Opštine bez brana”, kako bismo zajedno sačuvali naše rijeke”.

Deklaracija «Opštine bez brana» je zasnovana na „Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana“ koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu uz finasijsku podršku Evropske unije. Dodatne informacije dostupne su putem maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..