Podrška za mještane koji se bore protiv MHE kroz male grantove: Od istraživanja uzroka zagađenja rijeka do edukacije

Uzimanje uzoraka iz zagađene rijeke Neretve, pokretanje informativne kampanje o negativnim uticajima malih hidroelektrana (MHE) koje su planirane na rijeci Neretvici, istraživanje eko sistema rijeke Doljanke ili izrada originalne bojanke koja obuhvata ljepotu predjela oko rijeke Bjelave, neke su od aktivnosti lokalnih inicijativa koje će kroz program malih grantova biti finansijski podržane od strane češkog Ministarstva spoljnih poslova.

19. 2. 2021

“Zahvaljujući programu malih grantova, možemo da pomognemo lokalnom stanovništu da spriječe krađu, zagađenje i trovanje njihove vode za piće ili izlaganje suši i poljoprivrednim gubicima. Takođe, ljudi će naučiti kako da poduzmu praktične korake za odbranu od izgradnje malih hidroelektrana,” ističe Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Program malih grantova vode Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Centar za životnu sredinu (BiH), a finansijski je podržan od strane Ministartstva spoljnih poslova Republike Češke kroz program za promociju tranzicije.

“Naš cilj je da zaštitimo vodene tokove Bosne i Hercegovine od zagađenja i štetnih hidroenergetskih pojekata; stoga mi trebamo da podržimo ljude koji će to raditi na reginalnom nivou boreći se protiv izgradnje MHE, radeći monitoring kvaliteta vode ili edukujući javnost,” kazala je Zuzana Vachunova, koordinatorica češke nevladine organizacije Arnika ispred zajedničkog projekta između Češke i BiH.

Lokalna inicijativa “Jer nas se tiče” se već godinama bori protiv nelegalne deponije Uborak u Mostaru koja zagađuje rijeku Neretvu i ugrožava zdravlje građana. Zahvaljujući grantu, moći će da se uzmu uzorci vode, utvrdi zagađenje rijeke Neretve i predstave podaci javnosti i odgovornim vlastima.

Početkom prošle godine, mještani koji žive blizu rijeke Neretvice saznali su da se planira izgradnja 15 malih hidroelektrana koje bi imale negativni uticaj na kvalitet vode i zemljišta, kao i na riječni eko sistem. Od tada se mještani suprotstavljaju ovom problemu pravnim koracima, fizičkim blokadama i medijskom kampanjom. Zahvaljujući programu malih grantova, informativna kampanja sa javnom tribinom fokusiranom na lokalne građane i donosioce odluka koju vodi udruženje “Pusti me da tečem”, biće dalje podržana.

Udruženje “Za Doljanku” iz Jablanice će fokusirati njihov projekat na procjenu ekosistema rijeke Doljanke, koji je uzurpiran izgradnjom MHE Zlate, projektom čiji je investitor poznati bh. košarkaš Mirza Teletović. Već dugo vremena se mještani bezuspješno protive ovom projektu o kojem nisu bili blagovremeno obavješteni. Kroz ovaj grant, udruženje će angažovati biološku istraživačku studiju i procijeniti uticaj MHE na floru i faunu.

Još jedno udruženje koje se bori protiv izgradnje MHE, udruženje građana “Bjelava” iz Foče će iskorititi sredstva za projekat koji je fokusiran na učenike i njihove roditelje. Udruženje će kreirati bojanke koje će pokazivati lokalne ljepote i organizovaće takmičenje za najbolji esej, kao i posjetu staroj vodenici na rijeci Bjelavi.

Više informacija o programu malih grantova možete pronaći ovdje.