Priči o otpadu u rijekama Bosne i Hercegovine čini se da nema kraja: za nekoliko dana volonteri su skupili više od 200 vreća smeća

Od 22 do 25. aprila, povodom Dana planete Zemlje, skoro sto volontera iz nekoliko različitih lokacija širom Bosne i Hercegovine odlučili su da provedu svoje slobodno vrijeme čisteći rijeke u njihovom okruženju. Preko dvjesta vreća smjeća je skupljeno tokom ovih dana. Serije događaja čišćenja rijeka su organizovane, kao važan podsjetnik o važnosti zaštite rijeka, od strane Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Arnike (Češka), Centra za životnu sredinu i Eko Gotuše u saradnji sa lokalnim inicijativama.
30. 4. 2021

Tokom ovih događaja, devet rijeka je očišćeno od strane lokalnih nevladinih organizacija i volontera: Vrbas (Banja Luka), Neretvica (Konjic), Kruščica (Vitez), Željeznica (Fojnica), Drežnica (Gornja Drežnica), Lašva (Vitez), Drinica (Bijeljina), Lepenica (Kiseljak), Krivaja (Olovo). “Na primjer, u Fojnici smo očistili lijevu obalu rijeke Željeznice i dio puta Bakovići – Trošnjik (oko 4km). U grupi od 25 ljudi, sakupili smo više od 80 vreća smeća i dosta čvrstog otpada. Bile su pune dvije prikolice otpada”, opisuje Robert Oroz iz Eko Gotuše.

Količina otpada je zabrinjavajuća – tokom čišćenja kanjona rijeke Krivaje, dužine oko 1,5 kilometara, jedanaest volontera skupilo je 73 vreće smeća. “Nadamo se da nas ovakvi događaji mogu podsjetiti da moramo zaštititi naše rijeke, od hidroelektrana i od zagađenja. Veoma cijenimo sve ljude koji su odlučili da urade nešto za svoje rijeke u svoje slobodno vrijeme, ali ne možemo zaboraviti da, na prvom mjestu, održavanje rijeka čistim treba biti obaveza vlasti, ne ekoloških aktivista”, poručuje Zuzana Vachunova iz Arnike, koordinatorica zajedničkog projekta podržanog od strane Ministarstva inostranih poslova Češke Republike u sklopu

“Veliki problem predstavlja i otpad na rijekama Drini i Vrbasu, čemu smo svjedočili početkom ove godine. Nažalost, ovo je problem koji se ponavlja i vlasti ne preduzimaju određene korake kako bi se ovo riješilo. Pored toga, moramo da podignemo svijest ljudi o štetnosti otpada i da rijeke nisu mjesta gdje ga možemo odlagati bez posljedica na našu životnu sredinu”, dodaje Dragana Skenderija, Koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.