Opština Novi Travik potpisala Deklaraciju “Opštine bez brana”

Deklaraciju «Opštine bez brana» juče je, nakon sastanka sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka BiH, potpisao i Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji ove opštine bez konsultacija sa građanima.

8. 6. 2021

Opštinsko vijeće Novi Travnik je na 5. redovnoj sjednici koja je održana prošlog mjeseca donijelo Zaključak o davanju mišljenja na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005-2025. kojim se protivi ucrtavanju malih hidroelektrana (MHE) u Prostorni plan KSB/SBK na cijelom području Novog Travnika. Time su se vijećnici izjasnili da su protiv izradnje MHE na području ove opštine i bilo kakavih izmjena koje podrazumijevaju nove MHE.

 “Pozdravljam odluku nadležnih u opštini Novi Travnik što su prepoznali volju naroda i izglasali zabranu ucrtavanja novih MHE. Srednjobosanski kanton ima najviše izgrađenih MHE te se nadam da će ovaj primjer pratiti i ostali predstavnici lokalnih samouprava te da će broj potpisnica Deklaracije do kraja godine biti još veći”, rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Opština Novi Travnik je ovom prilikom postala prva opština u Srednjobosanskom kantonu koja je potpisala Deklaraciju i deveta u BiH.

“Izuzetno nam je drago da imamo prvu općinu iz SBK koja je potpisala Deklaraciju “Općine bez brana” i time pokazala svoj stav spram štetnih projekata izgradnje MHE. Nadamo se da će im se i druge općine pridružiti iz SBK, ali i šire jer jedino zajedničkim snagama možemo zaustaviti ovu pošast”, izjavila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

Deklaracija «Opštine bez brana» dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Programa za promociju tranzicije Češke Republike i Evropske unije kroz projekat Eko BiH. Zasnovana je na „Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana“ koja je donesena 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Sve opštine u BiH imaju mogućnost da se pridruže inicijativi „Opštine bez brana“, a dodatne informacije dostupne su putem maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..