Nema novih malih hidroelektrana bez saglasnosti građana: Centar Sarajevo je deseta potpisnica inicijative “Opštine bez brana”

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo jučer je potpisao Deklaraciju “Općine bez brana” čime se obavezao da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji ove općine bez konsultacija sa građanima.

22. 6. 2021
Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo FOTO: Arnika

“Na našoj teritoriji nemamo nijednu malu hidroelektranu (MHE) i nemamo namjeru da gradimo ili podržavamo izgradnju istih. Svjestan sam negativnih ekoloških i socijalnih uticaja MHE. Nedavni slučajevi, kao na primjer sukob između investitora i lokalne zajednice okupljene oko rijeke Neretvice, potvrđuju da od takvih projekata ljudi nemaju koristi i zbog toga ih ne možemo podržati”, rekao je načelnik Mandić.  

Deklaracija «Općine bez brana» dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na „Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana“ koja je donesena 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Saudin Merdan, član Koalicije za zaštitu rijeka BiH i predsjednik udruženja Centar dr. Stjepan Bolkay istakao je da je ova općina postala deseta potpisnica inicijative “Općine bez brana”.

“Drago nam je da je Općina Centar Sarajevo, potpisivanjem Deklaracije, potvrdila da neće podržati izgradnju MHE. Zaista se nadamo da će broj potpisnica Deklaracije nastaviti da raste, kao i svijest građana i lokalnih vlada o štetnosti ovih projekata”, kazao je Merdan.

“Pored toga što ne odobrava izgradnju novih MHE bez konsultovanja sa građanima i poštovanja njihovog mišljenja, općina također obećava da neće odobriti postavljanje novih MHE u prostornom planu”, pojašnjava Zuzana Vachunova, iz češke nevladine organizacije Arnika.