Upoznajte superheroje koji se bore protiv brana! Ljetnja škola “Oslobodite rijeke” 2021 počinje uskoro

Pitate se kako da uspješno zaštitite naše rijeke? Da li biste voljeli da naučite i pokušate planirati lokalnu kampanju? Da li trebate savjete za dobijanje naučnih podataka i argumenata za spas slobodnih rijeka? I da li biste željeli da upoznate superheroje koji se bore protiv brana širom svijeta? Sve ovo i mnogo više biće ponuđeno polaznicima Ljetnje škole “Oslobodite rijeke” 2021 koja će se održati u Livnu od 2. do 5. septembra. 

26. 8. 2021

“Zemlje Zapadnog Balkana su jedinstvene, sa velikim brojem netaknutih rijeka koje pružaju stanište rijetkim i endemičnim biljkama i životinjama. Ovi dragulji prirode ugroženi su nekontrolisanim naletom izgradnje hidroelektrana, koje prouzrokuju nepovratnu štetu prirodnom okruženju i narušavaju prava lokalnih zajednica,” objašnjava koordinatorica projekta Zuzana Vachunova iz Arnike. Četvorodnevna ljetnja škola namjerava okupiti civilno društvo, studente, akademike i nezavisne stručnjake na temu zaštite rijeka Zapadnog Balkana. “Naš cilj je da doprinesemo jačanju saradnje i kapacitetima za kampanju organizacija civilnog društva u cijelom regionu”, dodaje Vachunova.  

Ljetnja škola će biti održana uživo, ali će takođe biti omogućeno i praćenje nekoliko online prezentacija (na engleskom sa prevodom na lokalni jezik), kao što su jutarnje sesije sa superherojima koji se bore protiv brana u Rusiji, Indiji, Mozambiku, Francuskoj. “Polaznici ljetnje škole će imati priliku da čuju i i razgovaraju o različitim aspektima vođenja kampanja - pravni, mediji i PR, kao i događaji/akcije - od regionalnih i domaćih stručnjaka. Inspirisaće ih uspješne inicijative za zaštitu teritorijalne prirode kao i kako omasoviti pokret Čuvara rijeka”, rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Kolicije za zaštitu rijeka BiH. Nefromalni dio (kanuing, šetnja, prikazivanje filmova) u zavisnosti od vremena i epidemiološke situacije takođe je dio ljetnje škole. 

Kompletan program i detalje za učesnike možete pronaći ovdje

Ljetnju školu organizuju Arnika - Centar za podrušku građanima (Češka Republika), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine (Bosna i Hercegovina), uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Ministarstva vanjskih poslova i Centralnoevropske inicijative.

Registracija za ljetnju školu.