Međunarodni dan biodiverziteta: Otkrivena nova vrsta leptira za BiH!

Danas je Međunarodni dan biodiverziteta, a tim povodom objavljujemo da je biodiverzitet Bosne i Hercegovine bogatiji za novu vrstu dnevnog leptira kojeg je registrovala grupa istraživača iz Srbije ( Miloš Popović i Iva Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu) i BiH ( Dejan Kulijer iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva i Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu) tokom istraživanja faune dnevnih i noćnih leptira u okolini Dobruna i Rudog.

22. 5. 2024

Riječ je o vrsti Anthocharis damone koja je do sad u Evropi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji, te se smatra mediteranskom vrstom koja naseljava samo toplija područja. Međutim, suprotno procjenama, pronađena je u Srbiji 2015. godine što predstavlja izolovanu koloniju udaljenu od susjednih čak 170 kilometara. Životni ciklus ovog leptira je isključivo vezan za jednu biljku – Isatis tinctoria koja raste na strmim, kamenitim, golim, južnim uglavnom serpentinskim padinama. Gusjenice se hrane dijelovima ove biljke, dok ženke polažu jaja na cvijet, i to najčešće samo po jedno.

Potvrđujući prisustvo ove vrste u BiH može se pretpostaviti da je češća na Balkanskom poluostrvu nego što se smatralo ranije.

“Pronalaskom nove vrste za BiH dokazujemo da još uvijek možemo očekivati nove i zanimljive nalaze u regionu te se nadamo da će se u skladu sa rezultatima istraživanja ovim područjima omogućiti adekvatna zaštita”, istakla je Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu.

Istraživanje tokom kojeg je pronađena nova vrsta je dio pripremnih aktivnosti za ovogodišnji “Biologer kamp” koji se održava u sklopu projekta “Dragulji prirode: Jačanje otpora i učešća lokalnih zajednica u BiH”, koji provodimo sa našim partnerima iz  Centar Dr. Stjepan Bolkay, Aarhus centar u BiH i češkom organizacijom Arnika.

Očuvanje biološke raznovrsnosti predstavlja temelj održivog razvoja, te je neophodno raditi na zaštiti i unaprijeđenju iste. S tim u vezi, 22. maj je proglašen Međunarodnim danom biodiverziteta od strane Ujedinjenih nacija. Ove godine, obilježava se pod sloganom “Budi dio plana”, i svojevrsni je poziv na akciju svim akterima da zaustave i preokrenu gubitak biodiverziteta podržavanjem implementacije “Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal”, koji se takođe naziva “Plan biodiverziteta”, a koji nudi mogućnosti za saradnju i partnerstvo među različitim učesnicima.