Biologer kamp u Višegradu: Stručnjaci iz regiona i Češke istražuju biodiverzitet rijeke Rzav

Biologer kamp, koji će okupiti stručnjake iz Hrvatske, Srbije, Češke i Bosne i Hercegovine održaće se od 31. maja do 5. juna na rijeci Rzav u Dobrunu, opština Višegrad, a njegovi rezultati će predstavljati ključni korak ka zaštiti prirodnih bogatstava područja Dobrun - Rzav, koja je i predviđeno prema Prostornom planu Republike Srpske

27. 5. 2024

Ovaj kamp je nastavak inicijative za zaštitu ovog dragocjenog dijela prirode koja je započeta od strane organizacije Eko Centar Višegrad, a prikupljeni podaci o biodiverzitetu biće osnova za izradu temeljnog dokumenta za proglašenje zaštićenog područja.

Kroz ovaj događaj promovisaće se i platforma istog naziva – Biologer, koja postoji već nekoliko godina, a koja je posvećena digitalizaciji znanja o biološkoj raznolikosti u regiji. Riječ je o bazi podataka o biodiverzitetu ove regije koja se gradi kroz saradnju sa taksonomskim stručnjacima i angažovanjem entuzijastičnog tima, a istovremeno podstiče aktivno učešće zajednice.

Predmet istraživanja ovogodišnjeg Biologer kampa obuhvata širok spektar živog svijeta, uključujući leptire, stjenice, viline konjice, tvrdokrilce, osolike muhe, pauke, vodozemce, gmizavce, ptice i šišmiše. Uz to, posebna pažnja će biti posvećena istraživanju i mapiranju speleoloških objekata.

Kamp se organizuje u sklopu projekta "Natural jewels of Bosnia and Herzegovina: Strengthening the resilience and participation of local communities", koji zajednički sprovode Arnika, Centar za životnu sredinu, Centar Dr. Stjepan Bolkay i Aarhus centar u Bosni i Hercegovini, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike u okviru Programa za promociju tranzicije.