Usvojen Zakon o zaštiti prirode Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o zaštiti prirode. Ovim zakonom unesene su novine u sistem zaštite prirode Republike Srpske, poput prihvatilišta, pravilnika kojim se propisuje lista invazivnih vrsta, kao i Savjeta korisnika zaštićenog područja i druge.

 

3. 6. 2024
Usvojen Zakon o zaštiti prirode Republike Srpske Vladimir Tadić

Centar za životnu sredinu u prethodnom periodu aktivno je učestvovao u postupku donošenja ovog Zakona kroz dostavljanje svojih komentara i prijedloga na Nacrt, a potom i Prijedlog Zakona o zaštiti prirode, te učešće u javnim raspravama. 

„Kao pravnika i osobu koja radi na nekoliko inicijativa za uspostavljanje zaštićenih područja u Republici Srpskoj, posebno me raduje činjenica da je i dalje ostavljena mogućnost udruženjima i ostalim pravnim i fizičkim licima da budu pokretači inicijativa za zaštitu prirode. S obzirom da je isti Zakon u proceduri već nekoliko godina u Federaciji Bosne i Hercegovine, pozvao bih ovim putem ministra Vipotnika da potakne svoje kolege iz drugog entiteta na kvalitetniju zaštitu prirode i tako javno podrži usvajanje Zakona o zaštiti prirode u FBiH jer priroda ne poznaje entitetske a ni druge granice” istakao je Ratko Pilipović, pravnik u Centru za životnu sredinu.

“U Bosni i Hercegovini, zaštićeno je tek nešto više od 3% teritorije“, napominje Igor Kalaba, koordinator programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu. “Pozdravljamo poboljšanja koja su usvojena sa novim zakonom, međutim i dalje smo svjesni situacije na terenu, kao i brojnih pritisaka na prirodu, poput razvoja novih energetskih postrojenja, posebno hidroelektrana, te planova za nove rudarske poduhvate, neadekvatnog upravljanja otpadom, krivolova i drugih. Papir trpi sve, i ne smije se stati na njemu”, zaključio je Kalaba. 

Ostaje da se vidi način i period primjene ovog Zakona, a Centar za životnu sredinu će svakako insistirati na dosljednoj primjeni od strane nadležnih organa, kao i svih lica kojih se ovaj Zakon dotiče.